prawdopodobieństwo, pączki
matma: Obliczyć prawdopodobieństwo, że rozdając 12 pączków 4 osobom, każda z nich dostanie
przynajmniej jednego?
22 kwi 19:23
śpioch: dobre, dołączam się do pytania
22 kwi 19:55
Adamm: x
1+x
2+x
3+x
4=12, x
i≥0
tyle ile jest rozwiązań tego równania w liczbach całkowitych, tyle jest sposobów by rozdać
pączki
(x
1+1)+(x
2+1)+(x
3+1)+(x
4+1)=12, x
i≥0
x
1+x
2+x
3+x
4=8
tyle sposobów by rozdać pączki przy czym każdy dostanie jednego
22 kwi 20:01
Adamm: chyba że traktujemy pączki jako rozróżnialne, to będzie inaczej
22 kwi 20:02
Maryla27: Wszystkie są z różą ....dla Adamm.
22 kwi 20:26