sklep zaopatruje się w żarówki u dwóch producentów
Blanka: sklep zaopatruje się w żarówki u dwóch producentów A i B w stosunku ilościowym 2:3.
Prawdopodobieństwo dostarczenia żarówki wadliwej wynosi odpowiedni: dla producenta A 0,2 a dla
B 0,3.
Oblicz prawdopodobieństwo, że losowo kupiona żarówka jest pozbawiona wad oraz, że jeśli jest
dobra to pochodzi od producenta B.
Proszę o pomoc.
22 kwi 23:09
Blanka: Czy tak?
P(A)=0,2*0,8+0,3*0,7=0,16+0,21=0,37
P(B|A)=(0,3*0,7)/0,37 = 0,56
A może tak?
P(A)=1−P(A')=1−(0,2*0,2+0,3*0,3)=1−0,13=0,87
22 kwi 23:26
Blanka: Pewnie ani tak ani tak
22 kwi 23:28
Mila:

P(D)=0.4*0.8+0.6*0.7=0.74
| | 0.6*0.7 | | 42 | | 21 | |
P(Pb/D)= |
| = |
| = |
| |
| | 0.74 | | 74 | | 37 | |
22 kwi 23:32
Blanka: Bardzo Ci dziękuje Mila

Drzewo stochastyczne widzę, że jest receptą na wszystko
22 kwi 23:34
Blanka: W sumie moja pierwsza myśl też była niezła tylko złe ułamki
22 kwi 23:36
Blanka: Mogę jeszcze prosić o pomoc w tym zadaniu?
Prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę wynosi 0,15 i jest jednakowe dla wszystkich. Oblicz
prawdopodobieństwo tego, że wśród 5 wylosowanych osób wszystkie będą zdrowe.
Tutaj chyba drzewkiem nic nie wskóram.
22 kwi 23:50
Blanka: Ok już wiem, schemat bernouliego rozwiązuje sprawę.
23 kwi 00:02