trygonometria
vika19: Witam proszę o wyjaśnienie pewnej niejasności
"Wyznacz wszystkie wartości parametru p p∊R, dla których równianie 3cos
2x=(p+1)*cosx
| | 3 | | π | |
ma w przedziale (− |
| π, |
| ) tylko 3 różne rozwiązania z których dwa są ujemne, a jedno |
| | 2 | | 2 | |
dodatnie."
na samym początku w rozwiązaniu jest, że to równanie można zastąpić alternatywą
3cosx=(p+1) v cosx=0
Pierwsze równanie jest dla mnie jasne, dzielenie przez cosinusa.
Nie rozumiem tylko skąd się bierze to cosx=0 ?
Będę wdzięczna za wyjaśnienie
22 kwi 01:56
karty do gry: a równanie :
3x2 = (p + 1) * x
rozwiazujesz również dzielac obsie strony przez x, czy jakoś inaczej ?
22 kwi 02:03
Adamm: jeśli przez coś dzielisz to musisz się wpierw upewnić że nie jest to 0
i tyle
22 kwi 02:29