Całka podwójna - objętość
Bell: Bardzo proszę o pomoc w zadaniu:
Oblicz objętość bryły ograniczonej powierzchniami:
z=
√x2+y2+1 i z=
√9−(x2+y2)
Wykonałam następujący rysunek (kula i hiperparaboloida dwupowłokowa):
http://oi64.tinypic.com/2ywakxs.jpg
Niestety nie wiem jak opisać "V
1"
22 kwi 18:11
Adamm: ładnie rysujesz
22 kwi 18:16
Adamm: chociaż rysunek jest zły
nie będzie tam dwóch obszarów
dziedzina nie została wyznaczona
kula nie jest funkcją dwóch zmiennych, to jedynie górna jej część
22 kwi 18:19
Adamm: "kula nie jest funkcją dwóch zmiennych, to jedynie górna jej część"
mam na myśli że z=√9−x2−y2 nie jest kulą, a jej górną połówką
22 kwi 18:20
Adamm: a raczej sferą
22 kwi 18:21
Adamm: i piszę się hiperboloida a nie hiperparaboloida
22 kwi 18:25
22 kwi 18:31
Bell: A obszar V powinien być opisany: V={(x,y,z);√x2+y2+1 ≤ z ≤ √9−(x2+y2) ∧ (x,y)∊D?
22 kwi 18:33
Bell: *(x,y) ∊ D oczywiście powinno być za pierwiastkiem
22 kwi 18:33
Adamm: tak
√9−x2−y2≤z≤√x2+y2+1
współrzędne polarne
x=rcosθ, y=rsinθ
r∊<0;2>, θ∊<0;2π>
22 kwi 18:35
Adamm: z ograniczeniem się pomyliłem, odwrotnie, jak napisałaś
22 kwi 18:36
Bell: Bardzo Ci dziękuję za pomoc i uświadomienie, że to tylko górna połowa tych powierzchni. Teraz
już powinnam dać sobie radę.
22 kwi 18:39