ciąg arytmetyczny, suma, dowodzenie
wieczór z majcą : Ciąg arytmetyczny (an), o różnicy różnej od 0, składa się z 6n wyrazów (n ∊ℕ+).
Suma 4n początkowych wyrazów tego ciągu jest równa sumie 2n końcowych wyrazów tego ciagu.
Wykaż, że stosunek sumy 3n początkowych wyrazów ciągu an do sumy 3n końcowych wyrazów tego
ciągu jest równy 5/11.
22 kwi 16:28
Tadeusz:
| a1+a1+(4n−1)r | | a1+4nr+a1+(6n−1)r | |
| *4n= |
| *2n |
| 2 | | 2 | |
z tego:
2a
1=2nr+r
| [a1+a1+(3n−1)r]*3n | | 2 | | 2a1+3nr−r | |
| * |
| = |
| |
| 2 | | [a1+3nr+a1+(6n−1)r]*3n | | 2a1+9nr−r | |
po podstawieniu za 2a
1
| | 5nr | | 5 | |
otrzymujesz ... |
| = |
| |
| | 11nr | | 11 | |
22 kwi 17:36
wieczór z majcą: Mógłbyś wytłumaczyć mi jak robi się sumę 2n końcowych wyrazów ciągu?
23 kwi 13:52
Pytający:
S6n=a1+a2+...+a6n
S4n=a1+a2+...+a4n
S6n−S4n=(a1+a2+...+a4n−1+a4n+a4n+1+...+a6n)−(a1+a2+...+a4n)=
=a4n+1+a4n+2+...+a6n
Generalnie suma x końcowych wyrazów ciągu n wyrazowego (x<n) to:
Sn−Sn−x
23 kwi 14:06