procenty
podstawa: W pewnej szkole przez trzy kolejne lata zmieniała się liczba uczniów. W pierwszym roku liczba
uczniów zmalała i na koniec roku była o 10% mniejsza niż na początku. W drugim roku wzrosła i
ukończyło go 20% więcej uczniów niż pierwszy. O ile procent, w stosunku do liczby uczniów
kończących drugi rok, zmniejszyła się ich liczba w następnym roku, jeśli na koniec trzeciego
roku było tyle samo uczniów co na początku pierwszego? Wynik zaokrąglij do 0,1%
.
22 kwi 12:16
Janek191:
Koniec I roku : 0,9 x
Koniec II roku 1,2*0,9 x = 1,08 x
Koniec III roku x
1,08 x − x = 0,08 x
| 0,08 x | | 8 | |
| = |
| ≈ 0.074 = 7,4% |
| 1,08 x | | 108 | |
22 kwi 13:37