funkcja liniowa parametr
StrasznyNieogar: Dla jakich wartosci wspolczynnika m wspolrzedne punktu przeciecia wykresów funkcji f (x) = − 2x
| | 1 | | 2 | |
+ m i g (x) = − |
| x + |
| są parą liczb różnych znaków |
| | 3 | | 3 | |
Czy poprawnie będzie jak wyznaczę przedział gdy ma oba dodatnie wspolczynniki, a potem tylko
przeksztalcenie przedział na przeciwny?
22 kwi 12:26
Jerzy:
−2x + m = −1/3x + 2/3 ... i oblicz x
y = −2x i oblicz y
x*y < 0 ...... to warunek , aby x i y były przeciwnych znaków.
22 kwi 12:36
StrasznyNieogar: y = −2x + m ?
Aha dobra, w sumie jakbym zrobił tak jak pisałem w pierwszym poście to mogą być 2 ujemne
Wiec z takim warunkiem juz sobie poradzę
22 kwi 12:46
Jerzy:
Tak , miało być: y = −2x + m , ale możesz y obliczyć z funkcji g(x)
22 kwi 12:48