OBLICZ GRANICĘ FUNKCJI
beti19: Proszę pomóżcie mi w rozwiązaniu zadania:
Oblicz granicę funkcji:
| | 3x3 −2x2 −x | |
lim x →0 |
| = |
| | x3 −4x | |
22 kwi 18:34
Adamm: chyba łatwiejszej już być nie mogło
22 kwi 18:37
Janek191:
H
| | 9 x2 − 4 x − 1 | | 1 | |
... = lim |
| = |
| |
| | 3 x2 − 4 | | 4 | |
x→0
22 kwi 18:37
limes:
g=1/4
22 kwi 18:38
pawian:
| | x(3x2−2x−1) | |
f(x)= |
| |
| | x(x2−4) | |
22 kwi 18:39
Janek191:
Też ładnie
22 kwi 18:41
beti19: no tak ...... dla was to łatwe a ja się dopiero uczę ciągów
i żaden z Was nie rozwiązał tego zadania od początku do końca

a szkoda
22 kwi 22:39
Powracający: Dlaczego twierdzisz stanowczo ze nie rowiazal do konca ?
22 kwi 22:42
Alky: Skracasz x w mianowniku i liczniku, żeby nie było dzielenia przez 0, czyli tak jak w 18:39.
Dostajesz postać z 18:37. Podstawiasz za x 0 i patrzysz jaki ułamek Ci powstał . Koniec.
Miałaś wszsytko dane tylko trzeba troche ruszyć głowa... Jakiś wkład własny
22 kwi 22:52