Oblicz granicę ciągu
Kasia: Witajcie, mam problem z zadankiem dot. obliczenia granicy ciągu an:
a) limn →∞ a n, gdzie a n+1 = 0,8an + 60, a 0=100
b) lim n→∞ a n, gdzie a n+1 = 1,8an + 60, a 0=−100
Czy ktoś mógłby mi pomóc w rozwiązaniu tego zadania?
Pozdrawiam, Kasia
22 kwi 02:07
Adamm: a) an+1−an=−0,2an+60>0 dla 300>an
1. 300>a0
2. 300>an
3. an+1=0,8an+60<300 więc an<300 dla każdego n≥0 na mocy indukcji
ciąg jest ograniczony i monotoniczny ⇒ dąży do skończonej granicy
limn→∞ an = limn→∞ 0,8an+60 = g = 0,8g+60
g=300
b) spróbuj podobnie, wiesz już jak to robić, ten pewnie da się tak samo
22 kwi 02:16
Adamm: a) tak poza tym, granicą będzie 300 dla dowolnego warunku początkowego
b) podobnie
22 kwi 02:24