geo analityczna
Hebek: Punkty A(−1,4) B=(2,1) C=(3,3) sa wierzchołkami trapezu równoramiennego nie będącego
równoległobokiem o podstawie AB. Oblicz współrzędne punkty D.
Z rysunku widze ze te współrzędne to D(1,5) ale jak do tego dojść?
22 kwi 15:00
Janek191:

I AC I = I BD I
D = ( x, y)
22 kwi 15:12
Tadeusz:
jak wszystko w matematyce

... sposobów jest sporo
22 kwi 15:13
Janek191:
Oraz IAD I = I BC I
22 kwi 15:13
Eta:

Wyznacz równanie osi symetrii k
napisz równanie prostej DC ∥AB i przechodzącej przez C
Rozwiąż układ równań prostych k i DC otrzymasz współrzędne punktu E
, który jest środkiem odcinka DC
i....................................
po b
ólu
22 kwi 15:16
Hebek: Dzięki wielkie
22 kwi 15:55