pochodne trzech zmiennych
kropek: Oblicz pochodne pierwszego i drugiego rzędu:
f(x,y,z)=xy2z3(7−x−2y−3z)
22 kwi 20:14
Janek191:
Pewnie chodzi o pochodne cząstkowe funkcji 3 zmiennych ?
22 kwi 20:19
kropek: tak
22 kwi 20:49
Janek191:
f(x,y,z) = 7 x y2 z3 − x2 y2 z3 − 2 x y3 z3 − 3 x y2 z4
f 'x(x,y,z) = 7 y2 z3 − 2 x y2 z3 − 2 y3 z3 − 3 y2 z4
f 'y( x,y,z) = 14 x y z3 − 2 x2 y z3 − 6 x y2 z3 − 6 x y z4
f 'z ( x, y ,z) = 21 x y2 z2 − 3 x2 y2 z2 − 6 x y2 z2 − 12 x y2 z3
f ''xy (x,y,z) = 14 y z3 − 4 x2 y z3 −6 y2 z3 − 6 y z4
itd.
22 kwi 20:57
kropek: Dzięki , właśnie nie wiedziałem jak uprościć bo myślałem że trzeba przemnożyć tylko nawias
przez z3 które jest bespośrednio przed nawiasem a nie przez xy2z3
22 kwi 21:06