PRAWDOPODOBIEŃSTWO WARUNKOWE
pokerowelove: Trzymasz dwie karty 77, twój przeciwnik trzyma AQ. Spadają pięć kart. Oblicz prawdopodobieństwo
tego, że czwartą i piąta kartą która spadnie będzie 7 i 7.
Tok myślenia obrałem taki:
I (1) Policze p−stwo warunkowe, że czwartą kartą będzię 7 pod warunkiem że wcześniej nie spanie
żadna siódemka.
II Policze p−stwo że czwartą kartą bedzie 7 pod warunkiem (1).
Przypadek I
A− czwartą kartą bedzie 7
B− pierwsze 3 karty nie bedą 7
Oczywiście policzyłem ilość wszystkich możliwości
Ω= 48*47*46*45
Jak policzyć
|A∩B|
?
Może jest jakiś łatwiejszy sposób ?
22 kwi 21:10
pokerowelove: *edit
II Policze p−stwo że piątą kartą bedzie 7 pod warunkiem (1).
22 kwi 21:11
g: Ciebie interesuje coś takiego: P(K4=7) * P(K5=7 | K4=7)
czyli (2/48)*(1/47)
22 kwi 22:17
Pytający:
|Ω|=48*47*46*45*44 // 5 kart z 48, ważna kolejność
A − czwartą i piąta kartą która spadnie będzie 7 i 7
|A|=46*45*44*2*1 // trzy nie siódemki oraz 2 siódemki
P(A)=...
22 kwi 22:18
pokerowelove: dzieki
22 kwi 23:16