Problem z prawdopodobieństwem.
Robert: Spośród wszystkich liczb pięciocyfrowych o cyfrach ze zbioru {1,2,3,4} losujemy jedną. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że suma wszystkich cyfr wylosowanej liczby
jest równa 8.
Mam problem z działem kombinatoryka i prawdopodobieństwo, wydaje mi się, że rozumiem to
wszystko teoretycznie, jednak zawsze coś zrobię źle.
Ω=4
5=1024
i teraz zacząłem sobie wypisywać elementy zbioru A
A={(1,1,2,4)(1,1,4,2)(1,2,4,1)...}
Oczywiście jak zawsze pominąłem kilka, wynik wyszedł zły i stąd pytanie, jak poradzić sobie z
takim zadaniem?
Czy macie jakiś sposób na wypisanie wszystkich możliwości w taki sposób, żeby żadnej nie
pominąć?
Jak mogę nauczyć się kombinatoryki i prawdopodobieństwa? Może ktoś poleci jakąś stronę? Za
kilkanaście dni mam maturę, a zawsze mam problem z zadaniami z tego działu.
22 kwi 14:40
Janek191:
Liczby są pięciocyfrowe

np. 11124, 21114,...
22 kwi 14:50
Tadeusz:
liczba ma być pięciocyfrowa
22 kwi 14:52
Jerzy:
I pamiętaj, że np. liczby: 11114 oraz 11141 , to dwa różne zdarzenia sprzyjające.
22 kwi 14:56
Jerzy:
Teraz widzę,że to czujesz.
22 kwi 14:57
Pytający:
Masz liczby pięciocyfrowe, a zacząłeś wypisywać po cztery cyfry.

Zauważ, że nie możesz użyć zera, zatem musisz mieć co najmniej (11111). Aby Suma cyfr była
równa 8, musisz "dorzucić 3" (bo masz już 5 jedynek).
Tę trójkę możesz "dorzucić" na takie sposoby:
1) 1+1+1
Otrzymujesz w ten sposób liczby (22211), (21221), itd. Te 3 miejsca dla dwójek (1+1) możesz
2) 1+2
| | | |
Otrzymujesz liczby (32111), (31211), itd. Miejsce dla dwójki (1+1) wybieramy na | =5 |
| | |
| | | |
sposobów, miejsce dla trójki (1+2) wybieramy na | =4 sposoby. Łącznie 5*4=20 sposobów. |
| | |
3) 3
| | | |
Otrzymujesz liczby (41111), (14111), itd. Miejsce dla czwórki (1+3) wybierasz na | =5 |
| | |
sposobów.
Łącznie |A|=10+20+5=35.
A naukę możesz zacząć tu (acz pewnie już to widziałeś

):
https://matematykaszkolna.pl/strona/3425.html
22 kwi 15:02
Janek191:
Liczby, których suma cyfr jest równa 8.
11222, 11123,11114, itd.
22 kwi 15:06