matura
zef:
W trójkącie ABC poprowadzono środkową CD i wyznaczono na niej taki punkt E, że
| | |CE| | | 1 | |
|
| = |
| . Prosta przechodząca przez punkty AE przecina bok BC w punkcie P. Wykaż, |
| | |ED| | | 3 | |
Mógłby ktoś wytłumaczyć ?
22 kwi 14:37
Janek191:
22 kwi 14:43
Tadeusz:

i dasz radę
22 kwi 14:48
zef: Sam rysunek mi nic nie mówi

Jakaś wskazówka ?
22 kwi 15:21
Janek191:
| I AD I | | 3 | | I AB I | | 6 | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| |
| I CX I | | 1 | | I CX I | | 1 | |
22 kwi 15:24
Jack: trojkaty podobne?
22 kwi 15:25
StrasznyNieogar: Stosunek pól trojkatow o takich samych wysokosciach to stosunek podstaw − z tego warto
skorzystać
22 kwi 15:27
Tadeusz:
a kierunek obrotu śmig wiatraka przy mieleniu mąki ma wpływ na smak piernika
22 kwi 15:40
zef:
Jack które trójkąty są podobne ?
22 kwi 15:54
Adamm: ADE oraz CEX
ABP oraz CPX
22 kwi 15:57
zef: widzę że jeden kąt mają taki sam (ten przy wierzchołku E) a dalej ?
22 kwi 15:59
Adamm: CX jest równoległe do AB
22 kwi 16:01
zef: Wszystko jasne, dzięki.
22 kwi 16:02
Janek191:
22 kwi 18:46