Pytanko
Lubięliczyć: | |
Zawsze jakoś to omijałem, jak to rozpisać? Jaka jest zasada? |
| |
22 kwi 18:09
22 kwi 18:10
22 kwi 18:10
Adamm: | (2n)! | | 2n*(2n−1)*(2n−2)*(2n−3)*(2n−4)! | |
| = |
| =2n*(2n−1)*(2n−2)*(2n−3) |
| (2n−4)! | | (2n−4)! | |
gdybyś chciał to inaczej zapisać
22 kwi 18:14
Lubięliczyć: http://scr.hu/0t2s/tyczb Dobra inaczej

W tym zdaniu zrobiłem to co Ty wyżej, Tylko nie bardzo wiedzialem co dalej.
22 kwi 18:15
Lubięliczyć: Mhm czyli rozpisuje te wyrazy, tak aby skrócić to z mianownikiem.
22 kwi 18:16
Janek191:
| | 24*( 2n − 3)*( 2n − 2)*(2 n − 1)* 2n | |
... = |
| = |
| | n4 + 18 n3 + 10 | |
| | | | 3 | | 2 | | 1 | | 24*(2 − |
| )*( 2 − |
| )*( 2 − |
| )* 2 | | | n | | n | | n | |
| |
= |
| → 384 |
| | | |
Jak się nie pomyliłem
22 kwi 18:24
22 kwi 18:25
Adamm: no raczej trochę za mało
Janek
22 kwi 18:26
Adamm: nie, jednak jest w porządku
zmyliło mnie to jak pisałem wcześniej bez 4!
22 kwi 18:27
Janek191:
22 kwi 18:28
Mila:
| (2n)! | | (2n−4)!*(2n−3)*(2n−2)*(2n−1)*(2n) | |
| == |
| = |
| 4!*(2n−4)! | | (2n−4)!*2*3*4 | |
| | n*(n−1)*(2n−3)*(2n−1) | |
= |
| |
| | 6 | |
22 kwi 18:33
Lubięliczyć: Janek, uwierz lub nie, ale również wyszło mi 384

Dzięki!
22 kwi 18:37