Dziedzina funkcji
Michal: mam do policzenia dziedzinę funkcji x/lnx i wychodzi mi że lnx≠0 i x>0 Tylko nie wiem jak to
zaznaczyc na rysunku i czy to dobrze z tym lnx
22 kwi 12:40
Jerzy:
D = (0;1) U (1;+∞)
22 kwi 12:41
Michal: a jak sobie poradzić z lnx≠0? jaka tu wyjdzie liczba ?
22 kwi 12:45
Jerzy:
lnx = 0 ⇔ x = 1
lnx ≠ 0 ⇔ x ≠ 1
22 kwi 12:46
Michal: x=1 dlatego że jest jeden x? gdyby było 3x to wtedy wykluczylibyśmy 3 ?
22 kwi 12:52
Jerzy:
Nie
| | 1 | |
ln(3x) = 0 ⇔ 3x = 1 ⇔ x = |
| |
| | 3 | |
22 kwi 12:53
zef:
logex≠0
e0≠x
x≠1
22 kwi 12:54
Michal: czyli ln1=0?
22 kwi 12:55
Jerzy:
zef ....nie o to pytał.
22 kwi 12:55
Jerzy:
lna = 0 ⇔ a = 1
22 kwi 12:56