Trójkąt rozwartokatny
kappa: W trójkącie ABC mamy dane: |AC| = 12, |BC| = 16 oraz |∠ACB| = 120°.
Przez wierzchołek C poprowadzono prostą prostopadłą do boku AC.
Przecięła ona bok AB w punkcie D. Oblicz:
a) długość odcinka CD
b) promień okręgu opisanego na trójkącie ABC
22 kwi 23:02
Eta:

1/ oznaczenia jak na rys.
2/ z tw. Talesa
| | 8√3 | | 20 | |
|
| = |
| ⇒ .... x=|CD|=4,8√3 |
| | x | | 12 | |
3/ z tw. Pitagorasa w ΔBEA:
|AB|
2=(8
√3)
2+20
2 ⇒ |AB|=4
√37
| | 8√3 | | 2√3 | |
4/ sinα= |
| = |
| |
| | 4√37 | | √37 | |
| | 16 | |
5/ z tw. sinusów wΔABC : 2R= |
| ⇒ R=...................... |
| | sinα | |
23 kwi 00:32