Dana jest funkcja f (x)=p {3}x^2-(2p {3}+1)x+p {2}. Oblicz:
Palpatine : 1/x12 + 1/x22 =
x1/x2 + x2/x1 =
Głównie chodzi mi o wyniki, bo wiem jak to rozwiązać, tylko nie wiem ci mi wyszły dobre.
22 kwi 13:50
Janek191:
f(x) = √3 x2 − (2√3 + 1) x + √2 ?
22 kwi 13:54
Jerzy:
Jaki masz wzór dla podpunktu 1)
22 kwi 13:54
Palpatine : Edit:
Dana jest funkcja f(x)=√3x2−(2√3+1)x+√2.
22 kwi 13:54
Palpatine : ((−b/a)2−2*c/a)/(c/a)2
22 kwi 13:58
Janek191:
| 1 | | 1 | | x12 + x22 | |
| + |
| = |
| = |
| x12 | | x22 | | (x1*x2)2 | |
| | (x1 + x2)2 −2 x1*x2 | |
= |
| = |
| | (x1*x2)2 | |
| | 2√3 + 1 | | 1 | |
x1 + x2 = |
| = 2 + |
| |
| | √3 | | √3 | |
22 kwi 13:58
Palpatine : Dla drugiego mam taki: ((−b/a)2−2*c/a)/(c/a)
22 kwi 14:00
Palpatine : W pierwszym wyszedł mi wynik 13+4√3−2√62
22 kwi 14:03
Jerzy:
Obydwa wzory masz dobre.
22 kwi 14:04
Palpatine : W drugim wyszedł mi wynik 13√6+12√2−126
22 kwi 14:05
Palpatine : czy*
Wyniki mi dobrze wyszły?
22 kwi 14:10