market kupuje towar w dwóch hurtowniach
Blanka: market kupuje towar w dwóch hurtowniach: w 60% w hurtowni A i w 40% w hurtowni B.
Prawdopodobieństwo dostarczenia towaru pozbawionego wad wynosi odpowiednio: dla hurtowni A 0,9
a dla hurtowni B 0,8. Oblicz prawdopodobieństwo, że losowo wybrany towar jest wadliwy oraz że
jeśli jest wadliwy pochodzi z hurtowni B.
Proszę o sprawdzenie czy dobrze.
P(A) − prawd, że pochodzi z hurt. A = 0,6
P(B) − prawd, że pochodzi z hurt. B = 0,4
P(W|A) − prawd, że pochodzi z hurt. A i jest walidy = 0,6 * 0,1 = 0,06
P(W|B) − prawd, że pochodzi z hurt. B i jest walidy = 0,4 * 0,2 = 0,08
P(W) − prawd, że towar jest wadliwy
I tak, mamy obliczyć prawdopodobieństwo, że
losowo wybrany towar jest wadliwy oraz że jeśli jest wadliwy pochodzi z hurtowni B
Więc wychodzę na początek od prawd. całkowitego
P(W)=P(A)*P(W|A)+P(B)*P(W|B)=0,6*0,06+0,4*0,08=0,068
I teraz z tw. Bayesa
| | P(W|B)*P(B) | | 0,08*0,4 | |
P(B|W)= |
| = |
| =0,47 |
| | P(W) | | 0,068 | |
Czy tak jest dobrze?
Proszę o sprawdzenie
Mila:

P(W)=0.6*0.1+0.4*0.2=0.06+0.08=0.14
prawdopodobieństwo wylosowania towaru wadliwego
| | 0.4*0.2 | | 8 | | 4 | |
P(HB/W)= |
| = |
| = |
| |
| | 0.14 | | 14 | | 7 | |
prawd.że wadliwy towar pochodzi z hurtowni B.