Rozwiąż nierówność
Zdzisław:
Totalnie nie wiem jak sie za to zabrać, jakieś wskazówki?
22 kwi 22:10
Zdzisław: poprawka, nie ten przykład przepisany przepraszam
x>0
22 kwi 22:16
Jerzy:
Od założeń.
22 kwi 22:16
g: robię podstawienie x = 1/y i liczę exp().
y +
√y2+1 < e
y
dla y=0 mam równość. porównam pochodne
| | dL | | dP | | dL | | dP | |
zatem dla y=0 jest |
| = |
| , a dla y>0 |
| < |
| |
| | dy | | dy | | dy | | dy | |
czyli że L < P dla y>0, co przekłada się na x>0.
22 kwi 22:55
jc: | | 1 | | 1 | | 1 | |
f ' (x) = − |
| ( |
| − |
| ) < 0 |
| | x | | x | | √1+x2 | |
f jest funkcją malejąca
f(x) →0 przy x→
∞
Dlatego f(x) > 0 dla x > 0.
22 kwi 23:40