jak narysować f (an)
Jacek: wskaz dwa ciagi an i bn dla ktorych liman=limbn= xo oraz lim f (an) ≠ lim f(bn) i na tej
podstawie wykaż, że nie istnieje granica funkcji f w punkcie x
0, jeśli
no i super fajnie wymyslam sobie powiedzmy 6 − 1/n oraz 6 + 1/n pierwszy warunek spełniony ale
ja nie mam pojęcia o co chodzi z f (an) i f (bn ) ktoś mi wytłumaczy ?
22 kwi 11:15
g:
lim(x→6−) f(x) = −1 xk = 6−1/k f(xk)→−1
lim(x→6+) f(x) = +1 xk = 6+1/k f(xk)→+1
22 kwi 11:21
Jacek: No ale ja się pytam no jak xD bo lim an = 6 lim bn =6
i jak to jest ze f ( an ) i (bn) maja inne granice, ja nie wiem jak wgl sobie to wyobrazic lub
narysowac xD co to wgl znaczy funckja z jakiegos ciagu ? Ja nie wiem moze mam zacmienie mozgu
ale po prostu nie wiem xD
22 kwi 11:26
g: | | |x−6| | |
Na początek zrób wykres funkcji f(x) = |
| . Zobaczysz wtedy, że granice lewostronna |
| | x−6 | |
i prawostronna mogą się różnić.
f(x
k) to jest wartość funkcji od jednego elementu ciągu {x
k}.
{f(x
k)} to ciąg zbudowany z liczb f(x
k).
22 kwi 11:55
Jacek: No nie rozumiem za nic xD dla mnie f (an) i f (bn ) daza do +∞ xD
czym funkcja z ciagu rozni sie od wykresu ciagu ?
22 kwi 12:12
g: Jak te funkcje dążą Ci do ∞ to ja się poddaję.
22 kwi 13:05