parametr funkcja kwadratowa
StrasznyNieogar: Wyznacz te wartości parametru k , dla których równanie 2 (k + 1)x − 2x + k − 1 = 0 ma dwa
różne rozwiązania należące do przedziału (0;2)
funkcja musi być kwadratowa k nie może być − 1
Δ > 0 ===> k∊ ( − √2; √2 )
Teraz co? Widzialem gdzieś ze trzeba wyznaczyć, by wierzcholek był w podanym przedziale. Za
bardzo tego nie rozumiem czemu, nie wystarczy wyznaczyć same miejsca zerowe? Wytłumaczy ktoś
jak to zrobić? Za bardzo nie rozumiem
22 kwi 15:25
Janek191:
Tam nie ma funkcji kwadratowej
22 kwi 15:26
Adamm: kwadratowa czy liniowa?
22 kwi 15:26
StrasznyNieogar: A no sorry

(k + 1)x
2 − 2x + k − 1 = 0
22 kwi 15:28
Adamm: wystarczy wyznaczyć same miejsca zerowe, ale tak będziesz się tylko męczył
wierzchołek w tym przedziale to nie jedyny warunek
f(0)*(k+1)>0 oraz f(2)*(k+1)<0
22 kwi 15:34
Adamm: f(0)*(k+1)>0 oraz f(2)*(k+1)>0
22 kwi 15:34
Janek191:

p = 1
22 kwi 15:37
Monia: Nie koniecznie musi być wierzchołek p = 1 wydaje mi się
22 kwi 15:41
Adamm: ale może
22 kwi 15:42
Janek191:
Niekoniecznie
22 kwi 15:42
StrasznyNieogar: Jeśli | x1| = |x2 − 2| wtedy p=1?
W sumie nieważne

f(0)*(k+1)>0 oraz f(2)*(k+1)<0
Nie bardzo rozumiem jakbyś wytłumaczył
22 kwi 15:44
StrasznyNieogar: f(0) > 0 wystarczy to?
22 kwi 15:53
StrasznyNieogar: I tak samo f(0) < 2
22 kwi 15:53
Adamm: no więc tak, na spokojnie
zamiast paraboli pomyślmy o przedziałach
(−∞;xw> oraz <xw;∞)
w tych przedziałach funkcja odpowiednio rośnie i maleje (niekoniecznie w tej kolejności)
z warunku delty wiemy że funkcja przecina oś OX w dwóch miejscach
wiemy że funkcja rosnąca lub malejąca może przecinać oś OX jedynie w jedynym miejscu
zatem w każdym z przedziałów mamy jedno miejsce zerowe (ale nie w punkcie xw)
zatem istnieje jakiś x1∊(−∞;xw) oraz jakiś x2∊(xw;∞)
jeśli xw≤0 w takim razie x1<0, podobnie jeśli xw≥2 to x2>2 i nie choć jedno z miejsc nie
zawiera się w przedziale, dlatego zakładamy że 0<xw<2
kolejno, monotoniczność zależy od współczynnika przy największej potędze, czyli k+1
dla uproszczenia przyjmiemy k+1>0, zatem dla pierwszego przedziału funkcja maleje,
dla drugiego rośnie
w pierwszym przedziale jeśli f(0)>0 to ponieważ funkcja maleje, wiemy że x1 znajduje się
między x1 a xw (x1<xw z założenia) co jest wystarczające
podobnie dla drugiego przedziału
jeśli f(0)≤0 to ponieważ funkcja maleje, wiemy że x1 znajduje się za 0, więc pierwiastek
nie znajduje się miedzy 0 a 2, i podobnie dla drugiego
zatem warunkami wystarczającymi oraz koniecznymi są podane wyżej
22 kwi 16:17
StrasznyNieogar: Muszę się chyba z tym przespać
22 kwi 16:46
StrasznyNieogar: Dzięki
22 kwi 16:46