√2 | ||
Oblicz sumę (2+√2)+(1+√2)+(1+ | )+.... Bardzo proszę o pomoc ![]() | |
2 |
a1 | ||
S = | ||
1 − q |
a2 | |
=q, q∊(−1;1)− warunek zbieżności | |
a1 |
1+√2 | (1+√2)(2−√2) | √2 | ||||
q= | = | = | ≈0,7⊂(−1;1) | |||
2+√2 | 2 | 2 |
2+√2 | 2+√2 | ||||||||||||||||||
Sn= | = | = | |||||||||||||||||
|
|
4+2√2 | (4+2√2)(2+√2 | 12+8√2 | |||
= | = | =6+4√2 | |||
2−√2 | 2 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |