wartość bezwzględna
Pati18773: Zbiór wszystkich liczb, których odległość na osi od liczby −145 jest większa niż odległość od
liczby 2015 opisuje nierówność:
A. Ix+145I<Ix−2015I
B. Ix+145I>Ix−2015I
C. Ix−145I>Ix+2015I
D. IxI+145<IxI−2015
22 kwi 12:24
Jerzy:
B
22 kwi 12:27
Pati18773: można to jakoś wyjaśnić ?
22 kwi 12:30
Jerzy:
|x − x0| = a to zbiór punktów x, których odległość od punktu x0 jest równa a.
22 kwi 12:33
Pati18773: to a się równa 2015?
22 kwi 12:36
Jerzy:
Nie
a = |x + 145|
b = |x − 2015|
i warunek: a > b
22 kwi 12:38
Pati18773: a już zrozumiałam jedna odległość większa od drugiej
22 kwi 12:43
Pati18773: Dziękuję !
22 kwi 12:44