Geometria analityczna
Znawca: Dane są współrzędne wierzchołków A(−3,−2) i C(2,8) trapezu ABCD. Oblicz współrzędne punktu
przecięcia przekątnych tego trapezu, jeżeli podstawa AB jest cztery razy dłuższa od podstawy
DC.
oznaczyłem sobie tak:
A(−3,−2)
B(xB,yB)
C(2,8)
D(xD,yD)
punkt przecięcia przekątnych S(xs,ys)
Wyliczyłem wektor →AC=[5,10]
Potrzebuję jakiejś wskazówki co dalej.
22 kwi 13:45
Tadeusz:
Zrób rysunek

Z podobieństwa trójkątów wynika jak punkt przecięcia przekątnych dzieli AC
22 kwi 14:09
Janek191:

Nie za mało danych ?
22 kwi 14:10
Znawca: Rysunek miałem zrobiony

. OK, czyli skala będzie k=1/4, podzielę odcinek |AC| na 4 części,
więc odcinek |SC|=1/4|AC|,
a odcinek |AS|=3/4|AC|. Zaraz dokończę i w razie czego napiszę. Dziękuję za pomoc.
22 kwi 14:17
Tadeusz:
... tylko zastanów się na ile części
22 kwi 14:21
Znawca: na pięć jednak
22 kwi 14:22
Tadeusz:
22 kwi 14:23
Znawca: Git, wszystko się zgadza. S(1,6) wychodzi. Dziękuję jeszcze raz.
22 kwi 14:31
Janek191:
→ →
| | 4 | |
[ x + 3, y + 2] = |
| [ 5, 10] |
| | 5 | |
[ x + 3, y + 2 ] = [ 4, 8 ]
x + 3 = 4 y + 2 = 8
x = 1 y = 6
S = ( 1, 6)
==========
22 kwi 14:35
Znawca: no tak, przecież wektorami też można to zrobić i to nawet szybciej wychodzi, bo ja teraz
liczyłem odległości między punktami. Ale i tak najważniejsze żeby dobrze było. Dzięki.
22 kwi 14:38
Tadeusz:
22 kwi 14:38