matematykaszkolna.pl
gfdg KKrzysiek: MARIUSZ, JAK SIĘ NAZYWAŁA TA KSIĄŻKA DO ALGORYTMÓW [EN]?
22 kwi 16:40
KKrzysiek: znalazłem juz
22 kwi 17:36
Mariusz: Cormen Leiserson Rivest Stein Introduction to algorithms (3rd edition) Niklaus Wirth Algorithms + Data Structures = Programs Spróbuj przejrzeć angielskie wersje
22 kwi 19:27
KKrzysiek: no właśnie mi chodziło tylko o angielski, to jest ta 1 pozycja, ale juz ją znalazłem, bo nie mialem komputera ze sobą, a potrzebowałem coś sprawdzić
23 kwi 01:12
KKrzysiek: angielskie*
23 kwi 01:13
Mariusz: Pozycję Wirtha możesz potraktować jako uzupełnienie , opisał w niej sortowanie danych w pliku czy algorytmy z powrotami Jeśli chodzi np o sortowanie to sortowanie bąbelkowe jest u Wirtha na stronie 66 sortowanie przez wybór jest u Wirtha na stronie 64 sortowanie przez wstawianie jest u Cormena i reszty na stronie 18 Wirth też je ma ale trochę kombinuje z kodem sortowanie przez kopcowanie Cormen i reszta mają je na stronach 154, 157, 160 Wirth ma je na stronie 75 sortowanie przez scalanie Cormen i reszta mają je na stronach 31, 34 sortowanie przez podział Wirth ma je na stronie 79 Już przy sortowaniu część z tych procedur można poprawić przy sortowaniu przez kopcowanie u Cormena i reszty przydałoby się usunąć rekurencję a przy sortowaniu przez kopcowanie u Wirtha zmodyfikować pętlę tak aby instrukcja skoku była niepotrzebna Przy sortowaniu przez scalanie przydałoby się usunąć wartowników , korzystać tylko z jednej tablicy pomocniczej zamiast dwóch, można też przepisać procedurę rekurencyjną na iteracyjną Przeglądałem też listy i tam też trochę rzeczy jest do poprawienia np nie sprawdza warunków brzegowych oraz sytuacji gdy użytkownik wprowadza błędne dane W przypadku list dwukierunkowych nie uwzględnia ogona
23 kwi 03:08