Równanie Trygonometryczne
Nex: Rozwiąż równanie 1+2cos2x=3sin (pi/2 + x) jakieś wskazówki?
22 kwi 21:27
Powracający: Bardzo prosze
sin(π/2+x)= cosx
22 kwi 21:31
Nex: Właśnie w odpowiedziach też tak jest i nie mam zielonego pojęcia jak do tego można dojść.
22 kwi 21:33
22 kwi 21:34
Powracający: dostajesz 1+2cos2x= 3cosx
2cos2x−3cosx+1=0
podstawienie cosx= t i t∊<−1,1>
2t2−3t+1=0
Δ=
t1=
t2=
wracasz do podstawienia
22 kwi 21:45
Nex: Dzięki wielkie, Adamm mnie odesłał do redukcyjnych i już zaświtało, zrobiłem tak jak u Ciebie
Powracający
22 kwi 21:51