sfsfsd
śpioch: hej.
w urnie znajduje się 8 kul. czesiek i zenek losują ze zwracaniem. Podczas gry czesiek obstawia
naprzemiennie
raz czarną a raz białą, zenek z kolei obstawia tylko białą.
Który z nich uzyska lepszy wynik po 100 próbbach?
Jak z prawdopodobieństwem.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
czy nie jest to tak że czesiek będzie potrzebował więcej czasu aby uzyskać proporcionalnie taką
samą ilość
czarnych i białych?
22 kwi 19:22
powrócony z otchłani:
A ile jakich kul masz?
22 kwi 19:57
śpioch: po 4. ale ze mnie gapa
22 kwi 19:59
Pytający:
| | 4 | | 1 | |
P(wylosowanie białej)=P(wylosowanie czarnej)= |
| = |
| |
| | 8 | | 2 | |
Zatem niezależnie od obstawionego koloru szansa trafienia to 50%.
| | 1 | |
Wartość oczekiwana liczby trafień po 100 próbach w obu przypadkach to 100* |
| =50. |
| | 2 | |
22 kwi 20:14