Oblicz granicę
zaanetad: Cześć

Wytłumaczy mi ktoś krok po kroku jak liczy się granicę ?
Tylko takim prostym językiem.
lim
(5−x)(x2−2)x4−x+8
x→
∞
w liczniku:(5−x)(x
2−2)
w mianowniku: x
4−x+8
22 kwi 10:52
5-latek: ja bym wymnozyl licznik i potem wyciagal najwiekszse potegi z licznika i mianownika
22 kwi 10:55
zaanetad: i wyszło −10 czyli 0 tak?
22 kwi 11:00
5-latek: No co Ty?
(5−x)(x
2−2)= 5x
2−10−x
3+2x = −x
3+5x
2+2x−10
| | x3(−1+5x2/x3+2x/x3−10/x3 | | −1 | |
lim x→∞ |
| = po skroceniu =limx∞ |
| = ? |
| | x4(1−x/x4+8/x4 | | x | |
22 kwi 11:07
zaanetad: aaa no tak

dziękuje
22 kwi 11:13
5-latek: Zaneta
Tutaj nie chodzi o to ze to jest dokladnie 0 bo nie ma dzielenia przez 0 ale o to ze cos dazy
do 0 (czyli jest bliskie 0
22 kwi 11:14
zaanetad: już rozumiem
22 kwi 11:14
5-latek: Twoja granica to faktycznie jest 0 bo x dazy do nieskonczonosci
22 kwi 11:16