Student w czasie egzaminu odpowiada na 3 pytania
Ryś:
Student w czasie egzaminu odpowiada na 3 pytania. Aby zdać egzamin musi udzielić poprawnej
odpowiedzi na conajmniej 2 pytania. Prawdopodobieństwo, że odpowiedź na pojedyncze pytanie
jest poprawna wynosi 0,8. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że student zda egzamin.
Robiłem sobie to drzewkiem:
I teraz
Trójkąt odznacza prawidłową odpowiedź.
Okrąg błędną.
Prawidłowa odpowiedź to 0,8
Błędna 0,2
I teraz
Prawdopodobieństwo, że student odpowie na 3 pytania dobrze wynosi:
Prawdopodobieństwo, że student odpowie na 2 pytania dobrze wynosi:
I teraz
0,512 + 0,128 = 0,648 − prawdopodobieństwo, że student zda egzamin.
Proszę o sprawdzenie czy to ma sens, proszę też o wasze sugestie, jak wy zrobilibyście to
zadanie.
22 kwi 10:51
g: Na 2 pytania może odpowiedzieć na 3 sposoby (Ty pokazałeś tylko jeden)
0,8*0,8*0,2 + 0,8*0,2*0,8 + 0,2*0,8*0,8
To zadanie prosi się o schemat Bernouliego
P = B(n=3,k=2,p=0,8) + B(n=3,k=3,p=0,8)
22 kwi 11:00
Ryś: Czyli powinno być 0,512 + 0,128 + 0,128 + 0,128 = 0,896. OK
Schematu muszę się nauczyć, bardzo przydatna rzecz z tego co widzę. Dzięki.
22 kwi 12:06
Mila:
Drzewko
A− poprawna odpowiedź
A' − błędna odp.
Z− student zdał
P(Z)=0.8
3+0.8*0.8*0.2+0.8*0.2*0.8+0.2*0.8*0.8=0.896
22 kwi 15:44