rachunek prawdopodobieństwa
wieczór z majcą : Nadajnik wysyła tylko trzy rodzaje ciągów liter: XXX; YYY; ZZZ, odpowiednio z
prawdopodobieństwami 610; 310; 110.
Litery są nadawane niezależnie od siebie.
Prawdopodobieństwo poprawnego odbioru każdej litery jest równe 0,8. Na skutek zakłóceń np.
litera X może być odbierana jako Y lub Z− w każdym przypadku prawdopodobieństwo błędnego
odbioru jest równe 0,1.
Podobnie jest w przypadku liter Y i Z. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
a) A1 odebrano sygnał XXX
b) A2 odebrano sygnał ZYY
22 kwi 16:38
Pytający:
a) A1=0,6*(0,8)3+0,3*(0,1)3+0,1*(0,1)3=0,3076
b) A2=0,6*(0,1)1*(0,1)2+0,3*(0,1)1*(0,8)2+0,1*(0,8)1*(0,1)2=0.0206
22 kwi 17:52