matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
Próbuję studiować:
Rozwiąże ktoś dla mnie całkę?
9x+2
√
x
−1
∫
dx
2
√
x
22 kwi 00:04
karty do gry:
https://www.symbolab.com/solver/step-by-step/%5Cint%5Cfrac%7B%5Cleft(9x%2B%202%5Csqrt%7Bx%7D%20-%201%5Cright)%7D%7B2%5Csqrt%7Bx%7D%7Ddx
22 kwi 00:06
Mariusz:
Tutaj wystarczy z liniowości całki skorzystać oraz liczyć całki
1
∫x
α
dx=
x
α+1
+C α≠−1
α+1
∫x
α
dx=ln|x|+C α=−1
22 kwi 00:08