matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna funkcji uwikłanej (równanie parametryczne)
siti:
Proszę o pomoc w policzeniu pochodnej x=acos
3
t x'=3acos
2
t*(−sint) czy x'=3acos
2
t(−sin
3
t)?
22 kwi 11:30
Jerzy:
x' = −3asintcos
2
t
22 kwi 11:59