matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 21.4.2011
Zadania
Odp.
0
Ania:
f(x)= 2x
3
−15x
2
+36x−14
1
ewa:
wyznacz te wartosci parametru a, dla których ciąg o wyrazie ogólnym an= (3/ 2−a)
n
jest ciagiem geometrycznym malejącym?
0
roman:
help ,... http://matematyka.pisz.pl/forum/92612.html
1
Bolek:
Dane jest wyrażenie W=I2x−10I−Ix+2I. Zapisz wartośc tego wyrażenia bez symbolu wartosci bezwzględnej dla dowolnej liczby xE (−2, 5).
5
roman:
o co chodzi z tym heronem
1
Martyna:
x(x−3)=(x+2)
2
2
Adam:
Rozwiąż log
5
(5
x
−4)=1−x
1
Martyna:
−4(2x−5)=2(3x+7)
1
beztalencie matzematyczne:
pole koła opisanego na trójkącie równobocznym jest równe 27π, oblicz pole koła wpisanego oraz pole i obwód trójkąta.
0
megg57:
wyznacz wzór ogólny monotonicznego ciągu geometrycznego (an). a) a1 = 54 a2 = 6
4
Adam:
Rozwiąż log
3
(4
x
−3)+log
3
(4
x
+1)=1
5
megg57:
Punkty A = (0, 3) i D = (3, 4) są wierzchołkami trapezu równoramiennego ABCD. Prosta −x + y + 7 = 0 przechodzi przez punkt C i jest prostopadła do podstaw trapezu.
0
piotr:
:::rysunek::: Bardzo proszę o pomoc
0
piotr:
:::rysunek::: Bardzo proszę o pomoc
15
ewa:
dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji: f(x)= log
2
[(m−2)x
2
−3x +mx +1]
2
Basia:
Oblicz log
2
2
(4x)+log
2
x
2
−3=8
2
ewa:
Motocyklista zaplanował, ze przejedzie cała trasę ze średnia prędkością 45km/h. W połowie drogi zatrzymał się na 10 minut. Aby nadrobić stracony czas musiał zwiększyć prędkość o 15 km/h.
4
karolcia:
Jakie są dwie ostatnie cyfry liczby 22
2012
2
enaaa:
kąt α jest kątem ostrym. wiedzą, ze tgα = 2, oblicz wartośc wyrażenia sinα/cos
2
α
4
enaaa:
w kwadrat wpisano drugi kwadrat, którego wierzchołki leżą na bokach pierwszego i boki tworzą z bokami pierwszego kwadratu kątry o miarach 30 stopni. jaką częścią pola dużego kwadratu jest
2
enaaa:
oblicz wartośc wyrażenia : 2|x−3| − |x+1| dla x∊(−
∞
,−1) Prosze o rozwiązanie zadania krok po kroku najlepiej z wytłumaczeniem
25
ewa:
Wyznacz liczbę rozwiązań równania a
2
+ ||x+1| −1| =1 w zależności od parametru a.
10
Maciuś:
ja mam niby proste zadanie ale nie moge dojsc o co chodzi . Dopiero ucze sie kombinatoryki. Mianowicie:
0
Aniaa:
:::rysunek::: Trójkąt A'B'C' otrzymano w wyniku przekształcenia trójkąta ABC przez jednokładność o skali
0
roman:
mógłby ktoś zerknąc bo ja nie wiem jak to obliczyc ... http://matematyka.pisz.pl/forum/92612.html
18
roman:
:::rysunek::: jednostki to oczywiście metry ... oblicz pole tego czegoś
1
Jacekk:
Ciąg (1,x,y−1) jest arytmetyczny,a natomiast ciąg (x,y,12) jest geometryczny.Oblicz x oraz y oraz podaj tne ciag geometryczny.Prosze o pomoc.
4
Michał:
Dla liczby x spełniony jest warunek I3x−6I=6−3x wówczas x Prosze o objaśnienie tego zadanka to bardzo ważne
10
czekolada:
kazda z krawedzi bocznych ostrosłupa tworzy z płaszczyzną podstawy kąt α. Podstawą tego ostrosłupa jest trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej 2c i kącie ostrym γ. Oblicz objętość
8
Jacekk:
Przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego jest dluższa od jednej przyprostokątnej o 1 cm,a o d drugiej o 32 cm.Oblicz długości boków tego trójkąta.
5
Stefan:
Może mi ktoś napisać jak wyliczyć ile stopni ma cos alfa = − 1/2
37
kasiaaa:
czy moglby ktos pomoc zrozumiec mi tego typy zad
Droga z miasta A do miasta B ma długość 474 km. Samochód jadący z miasta A do miasta B
10
Sylwia:
2
√
2
W trójkącie ostrokątnym dane są: a=2cm, b=1cm, sinα=
. Oblicz c.
3
5
Qba101:
:::rysunek::: W trapez o polu 168 i ramionach 13 i 15 można wpisać okrąg. Przekątne dzielą ten trapez na
11
asia:
Prosze o pomoc
3
mat:
3
wyznacz a dla którego ciąg geometryczny jest malejący an= (
)
n
wie ktos jak zrobć
2−a
32
Maciuś:
Witam macie jakies ciekawe zadanka na kobinatoryke prawdopodobienstwo. Chodzi mi o typowe zadania maturalne na podstawe moga byc troche trudniejsze
Z gory thx
10
Jacekk:
Rozwiąż nierówność x
3
+2x
2
−5x−10=0
0
Julia:
Oblicz x log
2
100x−5logx−6=0
13
F:
Prosze o pomoc:
34
asia:):
pomocy
dane sa punkty A(0,0) B(4.,6) C(12,−8) WYKAŻ ŻE TRÓJKAT ABC JEST PROSTOKATNY I WYZNACZ RÓWNANIE OKREGU OPISANEGO NA TYM TRÓJKĄCIE
PROSZE O WYTŁUMACZENIE TEGO ZADANIA
3
Lola:
Iloraz ciagu geometrycznego(a
n
) jest rowny
1
2
oraz a
2
= −4. Wtedy wyraz a
5
jest rowny?
3
Aniaa:
Znajdź równanie prostej, względem której okręgi o podanych równaniach są symetryczne: (x−5)
2
+ (y−1)
2
= 2, (x+9)
2
+ (y−1)
2
= 2.
0
Julia:
Oblicz x log
2
100x−5logx−6=0
3
Julia:
Oblicz x log
2
100x−5logx−6=0
1
Michał:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem ostrym α, dla którego cosα = 3/5. Wysokość ostrosłupa ma 12cm. Wykaż, że α∈(45;60) i
3
Michał:
Dane są wielomiany W(x) = x
4
+2x
3
+x
2
−2x+1 i Q(x)=x2+ax−1. Zbadaj czy istnieje taka wartość współczynnika a, dla której wielomiany W(x) i [Q(x)]
2
są równe. Pomozecie?
3
Sebastian:
Witam. Mam problem z wprowadzeniem zadania, nie potrafię utworzyć liczby 3 do potęgi minus jedna−czwarta. Proszę o pomoc, pozdrawiam.
3
Michał:
Dla jakiego m funkcja F(x)= 2x
2
+4x+m ma dwa różne pierwiastki.
28
Ratox:
Mam jakiś błąd w tym równaniu, gdyby ktoś mógłby mi powiedzieć, co dokładnie źle robię, to byłbym wdzięczny:
1
Lola:
Funkcja liniowa F(x)= (m−1)x+5 ma miejsce zerowe rowne 2.
1
olenka:
log3 36 − log3 4 jest rowny ....?
2
Mati:
log
3
36 − log
3
4 jest rowny ....?
3
olenka:
Stół kosztował 320 zl. Ile kosztuje stol po podwyzce ceny o 20 % ?
0
sylwek:
Witam szanownych matematyków mam problem z racji że matmy zabardzo nie kumam muj problem wygląda tak http://wt09.wrzuc.to/obrazek/OCy9Jc4u/zadania.JPG pomożecie
?
2
karolcia:
Dany jest trapez równoramienny o podstawach AB i CD , gdzie AB = 16cm ,CD= 8cm .wysokość trapezu jest równa 9cm a punkt O jest punktem przecięcia jego przekątnych :
7
K:
Wykaż, że liczba 2
9
+ 5
9
jest podzielna przez 133.
5
Kanapka:
Dla liczby x spełniony jest warunek I3x−6I=6−3x wówczas x
Prosze o objaśnienie tego zadanka to bardzo ważne,
1
karolcia:
W trójkącie ABC, |AB|=15cm, poprowadzono odcinek DE równoległy do boku AB. Pole trójkąta DEC jest równe 12cm2, a pole trapezu ABED 13cm2. Oblicz:
2
Mordo:
W prostokątnym układzie współrzędnych przedstaw zbiór wszystkich punktów płaszczyzny, których współrzędne spełniają warunki:
1
Patkaa921:
Na loterii jest 20 losów, z których 8 jest wygrywających. Kupujemy jeden los. Prawdopodobieństwo zdarzenia, że nie wygramy nagrody jest równe
12
asia:
:::rysunek::: Dane są długości boków BC = 6 AC = 4 trójka˛ta prostokątnego ABC o kącie ostrym β.
6
papym:
ZADANIE DLA KEJT
12
3
Załóżmy, że tgα=−
i α=(
π,2π), a następnie oblicz: ctgα, sinα i cosα.
5
2
Obliczenia zrobiłem sam tylko nie mam pewności czy dobrze, poprostu chcezobaczyć czy wuniki się
1
sigi:
proszę o pomoc w rozwiązaniu nierówności: (
2
3
)
√
x
6
−2x
3
+1
<(
2
3
)
1−x
3
asia:
Liczba log5z1000 jest wieksza od liczby log5z100 o ile %? jak to wyliczyc?
4
Star:
Zdanie "Nieprawda że : 49 jest kwadratem pewnej liczby ujemnej i
√
3
nie jest liczbą wymierną " na podstawie prawa de Morgana jest równoważne jakiemu zdaniu?
1
Patkaa921:
Zbiorem wartości funkcji f (x) = 1/3(x + 4)
2
− 6 jest A) ⟨− 6,+
∞
) B) (−
∞
,− 6) C) (−
∞
,6⟩ D) ⟨6 ,+
∞
)
4
Karlo:
wyznacz dziedzine funkcji f
5
Star:
" x jest kwadratem" − to a)zdanie logiczne prawdziwe / b) fałszywe
1
Patkaa921:
Wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych, które są podzielne przez 7 lub przez 10, jest A) 24 B) 21 C) 23 D) 22
1
Sylwia:
Trzy zadania. 1) W trójkącie dane są długości a, b, i c boków. Rozstrzygnij, czy jest to trójkąt ostrokątny,
0
justyna ...fizyka?:
Oblicz energię potencjalną ,kinetyczną i całkowitą oscylatora harmonicznego, jeżeli wychylenie wynosi 5cm ,współczynnik sprężystości 2N/m ,masa 50g i prędkość 2 cm/s
1
justyna ...:
otrzymaj obraz przedmiotu pozorny prosty powiększony za pomocą a)soczewki skupiającej obustronnie wypukłej ,
7
Piotr:
x+3
liczba rozwiazan rownania
=0 jest równa :
(5−x)(x+2)
1
justyna ...:
oblicz energię fotonu ,którego długość fali wynosi 380nm.Porównaj otrzymany wynik z energią elektronu ,która porusza sie z prędkością 270 000km/s
0
justyna ...:
Oblicz prędkość liniową ładunku elektrycznego o wartości 2 C i masie 2g,jeżei porusza sie w polu magnetycznym o indukcji 0,5T po okręgu o promieniu 2 cm
2
Tomek:
Zakład stolarski otrzymał zamówienie na wykonanie 720 taboretów. Aby zrealizować zamówienie na czas, postanowiono wykonywać dziennie jednakową liczbę taboretów. Po wykonaniu 66,(6)%
1
justyna ...:
Obwód drgający zawiera zwojnicę o indukcyjności 5mH Oraz kondensator płaski o pojemności 5pF.O jaką wartość należy zmienić (zwiększyć lub zmniejszyć) pojemność kondensatora , aby okres
5
lic:
3
√
2
x
2
−3
√
2
x<0
1
K:
Wyznacz równanie okręgu o środku S = (−2,3) i stycznego do prostej l o równaniu 3x + 4y + 14 = 0.
4
Tomek:
Liczba wszystkich sposobów utworzenia nieparzystych liczb trzycyfrowych o różnych znakach ze zbioru {0,1,2,3,4} jest równa: A) 18 B) 24 C) 36 D) 60 Pomozecie?
12
Andrew:
W ciągu geometrycznym b
n
wyraz b
8
jest równy 2√2, zaś iloraz tego ciągu ma wartość
6
√
2
. Wobec tego: A) b1=√2 B) b1 = ∛3 C) b1 = ∜2 D) b1 =
5
√
2
pomozecie?
1
majka:
W procesie spalania pirytu (FeS
2
) przebiegającym z wydajnością 89,2% otrzymano 2*10
5
m
3
S0
2
(warunki normalne). Ile pirytu użyto do spalania?
8
Sasza:
Funckaj liniowa f(x) jest rosnąca. Zbadaj monotoniczność funkcji f(1−{−x}) bardzo proszę o pomoc.
0
Mateusz:
x+1/4x=1/x−1 Proszę o pomoc przy tym równaniu.
1
Piotr:
ile pkt wspolnych ma prosta o rownaniu y=−x+2 z okregiem o srodku w poczatku ukladu wspolrzednych i promienu 2 ?
16
Piotr:
ile pkt wspolnych ma prosta o rownaniu y=−x+2 z okregiem o srodku w poczatku ukladu wspolrzednych i promieniu 2 ?
0
archi:
Poproszę o rysunek (odpowiednie przekształcenia) i rozwiązanie tej funkcji tej funkcji:
0
mat:
2
dana jest funkcja F(x)=
wykaz że wykres tej funkcji jest symetryczny do prostej x
x
2
−4x
=2 . prosze o pomoc
13
Marek:
√
22+12
√
2
−
√
22−12
√
2
1
Marek:
√
22+12
√
2
−
√
22−12
√
2
5
Olka:
Mógłbym mi ktoś tak mniej więcej to wytłumaczyć? Rozwiąż zagadnienia początkowe dla równań różniczkowych zmiennych rozdzielonych
0
mateusz:
4
5
rozwiąż równanie
= 2−
bardzo prosze o p omoc
cos
2
*3x+4
cos
2
*3x+5
11
Kazik:
Kąty w ostrosłupach i graniastosłupach.
2
mati:
wykaz ze Log
7
5 = Log
49
25
1
loler:
płynąc tam i z powrotem (raz z prądem rzeki raz pod prąd rzeki) motorówka w czasie 22 minut przepłynęła drogę 12km. Oblicz prędkość motorówki wiedząc, że prędkość prądu rzeki wynosi
8
Piotr:
:::rysunek::: Wskaz nierownosc , ktora opisuje przedzial zaznaczony na osi liczbowej
1
sylcia:
Oblicz v i Pc stozka o wysokosci 0,8m jesli pole jego przekroju osiowego jest rowne 0,48m kwadratowego.
3
mmms:
hej
o jaki wektor został przesunięty wykres y=ax
2
w podanych przykładach?
6
papym:
czy jest ktoś co by mógł mi pomóc w zadaniu
Do miski mającej kształt półkuli o promieniu 10cm nalano wody do wysokości 6cm. Jaki jest
1
paweł :
rozwiąż równanie: x+x
3
=1+x
2
1
Tomek:
kwadrat liczby x=5+2
√
3
ile wynosi
1
bolec:
czy istnieje jakis wzór na to: P(A część wspólna B)
2
Ricka:
Do jakiej kwoty wzrośnie kapitał złożony w banku na dwa lata, jeśli roczna stopa procentowa wynosi 3%, a odsetki kapitalizowane są kwartalnie.
2
Aska:
4+8+12+...+4n
Sprawdź, że ciąg o wyrazie ogólnym an=
jest stały.
3+6+9+...+3n
3
kama:
oblicz minimum tej funkcji w zadanym przedziale f(x) = 200(2x + 4050/x) dla x∊[15,135]