Twierdzenie sinusów i cosinusów.
Sylwia: Trzy zadania.
1) W trójkącie dane są długości a, b, i c boków. Rozstrzygnij, czy jest to trójkąt ostrokątny,
prostokątny czy rozwartokątny, jeśli:
a) a=4cm, b=5cm, c=8cm
b) a=5cm, b=5cm, c=7cm
c) a=5cm, b=12cm, c=13cm.
2) W trójkącie a : b : c = 4 : 5 : 6. Wykaż, że w tym trójkącie cosβ=cos2α.
3) W trójkącie a : b : c = 4 : 5 : 6. Korzystając ze wzoru cos2α=2cos2α−1, wykaż, że w tym
trójkącie γ=2α.
21 kwi 14:31
ICSP: c) prostokątny
a i b liczysz cos kata który leży naprzeciw największego boku. Jeżeli cos >0 to wtedy kat jest
ostry co<0 kąt jest rozwarty
21 kwi 15:03