błagaaaaaaaaaam
ewa: dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji:
f(x)= log2 [(m−2)x2 −3x +mx +1]
jest zbiór liczb rzeczywistych?
Wiem, ze z definicji logarytmu to co wnawiasie musi byc większe od 0, a w funckji kwadratowej,
zeby dziedzina funkcji byl zbior liczb rzeczywistych delta musi byc mniejsza od 0, ale nie mam
pojecia jak to polaczyc....mogłby mi ktos wytłumaczyc krok po kroku wydaję mi się ze powinnam
jeszcze cos założyc coś ze współczynnikiem a? Prosze o pomoc
21 kwi 21:37
Atola: musisz rozpatrzeć to (m−2)x2+(m−3)x+1>0 dla funkcji liniowej i kwadratowej tzn
dla funk liniowej sa zaożenia a=0 i b=0, czyli m−2=0 i m−3=0
a dla f. kwadrat. a>0 i Δ<0
21 kwi 22:01
ewa: rany w odpowiedziach wychodzi m e (2,5 + 2 √2) nie bardzo rozumiem jakim cudem może to ktoś
rozwiazac krok po kroku....eh:(
21 kwi 22:22
ewa: proooosze o pomoc!
21 kwi 22:36
Atola: powiedz w czym konkretnie
21 kwi 22:38
ewa: wyniki jakie mi wyszly w rozw tych zalozen ktore podalas z f liniowej m=2 i m=3 z f.
kwadratowej m>2 i m e ( 5−2{2}, 5+ 2{2}) no i wydawało mi sie ze musze znalezc czesc wspolna
dla tych przedzialow ale widac nie...
21 kwi 22:42
ewa: (5−2√2, 5+2√2)*
21 kwi 22:43
Atola: nie, pierwsze załozenie dla f liniowej wychodzi że m∊∅
a dla f. kwadratowej część wspólna warunków a>0 i Δ<0
a potem robisz sumę warunków dla funkcji liniowej i kwadratowej i wychodzi
21 kwi 22:50
ewa: no to ok z liniowej jesli tam koniunkcja jest to widze to ze to zbior pusty ale w kwadratowej
czesc wspolna widze w tym przedziale 5−2p{2{, 5+2√2 a kurcze tam nie ma byc 5 ale 2,5 i tu
jeszcze tylko zbior jednoelemntowy a nie przedzial
21 kwi 22:55
Atola: moze po prostu coś Ci się pomyliło w rachunkach tylko, także sprawdź sobie i powinno wyjść
21 kwi 22:56
Vizer: a te zadania z jakich arkuszy robisz ewa?
21 kwi 22:57
ewa: tak aksjomat to jest akurat arkusz 6 poziom rozszerzony
21 kwi 22:58
Atola: taki czerwony? z tego co wiem, to tam się czasem błędy w odp zdarzają także sie nie martw
21 kwi 23:01
Vizer: No właśnie miałem to napisać bo przypominam sobie ze kiedyś to zadanie robiłem
21 kwi 23:03
ewa: gdyby ktoś chciał to mam zrobione zdjęcia wszystkich 20 arkuszy mogę wraz z odpowiedziami
niestety bez rozwiązań wiec ciężko samemu się uczyć....i dlatego pisze na forum...gdyby ktoś
chciał na maile mogę je podesłać
21 kwi 23:04
ewa: aa no to chyba ze tak to dziekuje
21 kwi 23:05
Ann: nic nie chce mówić,ale tam nie jest 2,5 ale to jest przedział od 2 do 5+2 √2,dlatego jest tam
przecinek,a nie dlatego,że ma wyjść 2,5 i od 2 bo 2 nie należy do przedziału,bo by funkcja
była funkcją kwadratową to m≠2
5 maj 13:04