Ile stopni ma cos -1/2
Stefan: Może mi ktoś napisać jak wyliczyć ile stopni ma cos alfa = − 1/2
21 kwi 19:47
Qba101: cosa=−1/2
Rysujesz cosinusoidę(albo szukasz w necie)
Znasz cosa=1/2 bo to się odczytuje z tabelki= π/3
Na cosinusoidzie rysujesz prostą y=−1/2( i zaznaczasz interesujące cię przecięcie z
cosinusoidą) i zauważasz analogie pomiędzy cosa=1/2 i cosa=−1/2
Patrzysz że te dwa miejsca są analogiczne do miejsc cosa=1/2(są tak samo oddalone od "górki")
Jeżeli odczytujesz cosa=1/2 to widzisz że od "górki"(to jest od 0 stopni) ten punkt jest
oddalony o π/3
Jeżeli odczytujesz cosa=−1/2 to widzisz że on jest oddalony o tyle samo ale od górki π stąd
więc:
| | 2 | |
pierwsze rozwiązanie to π−π/3 czyli |
| π+2kπ(bo co tyle się powtarza to rozwiązanie) |
| | 3 | |
| | 4 | |
drugie rozwiązanie analogicznie tylko że tym razem jest to π+π/3= |
| π+2kπ |
| | 3 | |
21 kwi 19:54
Qba101: A przeliczanie na stopnie to z proporcji:
π=180
x=120 stopni
21 kwi 19:56
21 kwi 19:58
Qba101: Aha no i jeszcze(nie wiem czy podstawa czy rozszerzenie, ale) w przedziale <0,2π> są zawsze dwa
rozwiązania stąd wypisałem dwa, a 2kπ bo co tyle się to powtarza(aż do nieskończoności)
21 kwi 19:58
Stefan: Nie chodzi o te przedziały bo to było zadanie z Planimetrii wyliczyć jakiś kąt, więc z
twierdzenia cosinusów wyliczyłem że wynosi − 1/2 i nie wiedziałem jak to na stopnie zamienić

Ale dzieki
21 kwi 20:06