matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
matura podst.
K:
Wyznacz równanie okręgu o środku S = (−2,3) i stycznego do prostej l o równaniu 3x + 4y + 14 = 0.
21 kwi 13:35
Basia:
wskazówka:
|3*(−2)+4*3+14|
|−6+12+14|
20
r = d(S,k) =
=
=
=4
√
3
2
+4
2
√
25
5
21 kwi 16:38