Zadanie maturalne.! Prosze o pomoc.
Jacekk: Przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego jest dluższa od jednej przyprostokątnej o 1 cm,a o d
drugiej o 32 cm.Oblicz długości boków tego trójkąta.
Doszedłem do momentu w którym x=pierwiastek z 1025.I niewiem co dalej.PRosze o pomoc.
21 kwi 19:54
zajączek:
a= c−1 , b= c−32 , c >32
z tw. Pitagorasa:
(c−1)
2+ (c−32)
2= c
2
rozwiąż to równanie , pamiętaj,że c > 32
otrzymasz odp: a= 40, b= 9 , c= 41
21 kwi 20:11
Kejt:
x−32;x−1;x
x
2=(x−32)
2+(x−1)
2
x
2=x
2−64x+1024+x
2−2x+1
x
2−66x+1025=0
założenie: x>0
Δ=66
2−4*1025=4356−4100=256
√Δ=16
nie wiem skąd Ci się ten pierwiastek wziął..
21 kwi 20:13
Kejt: właśnie.. x>32...
21 kwi 20:14
Vizer:

(x−1)
2+(x−32)
2=x
2
x
2−2x+1+x
2−64x+1024=x
2
x
2−66x+1025=0
Δ= 4356−4100=256,
√Δ=16
(x=25 v x=41) ∧ x>32
x=41
Długości boków trójkąta to: 41, 40, 9.
21 kwi 20:14
zajączek:
21 kwi 20:14
Jacekk: no wlasnie wyszło mi że c=
√1025 czyli 5
√41.I niewiem co dalej.Bo tak nie mozna tego
zostawić.
21 kwi 20:21
Kejt: popatrz na dalsze komentarze..
21 kwi 20:22
Jacekk: Już rozumiem.Jak niewiesz co zrobic to oblicz Delte.

Dzieki Wielki.
21 kwi 20:22