pomocy;
asia:): pomocy

dane sa punkty A(0,0) B(4.,6) C(12,−8) WYKAŻ ŻE TRÓJKAT ABC JEST PROSTOKATNY I WYZNACZ
RÓWNANIE OKREGU OPISANEGO NA TYM TRÓJKĄCIE

PROSZE O WYTŁUMACZENIE TEGO ZADANIA
21 kwi 18:06
Vax: Zauważ, że:
wektor AB = [4;6]
wektor AC = [12;−8]
(wektor AB) o (wektor AC) = [4;6] o [12;−8] = 48−48 = 0
Czyli AB jest prostopadła do AC, więc trójkąt ABC jest prostokątny o kącie prostym przy
wierzchołku A, zauważ, że środek okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym leży na środku
przeciwprostokątnej.
Pozdrawiam.
21 kwi 18:13
Ireneusz: Jeśli nie znasz iloczyny skalarnego asiu, to możesz liczyć współczynniki liniowe prostych ze
wzoru
| | y2−Y1 | |
a= |
| I wtedy z własności, że a1*a2=−1 sprawdzasz czy są prostopadłe. A skoro |
| | x2−X1 | |
jest to trójkąt prostokątny to środek okręgu opisanego na tym trójkącie leży na środku jego
przeciwprostokątnej. Wyliczasz środek przeciwprostokątnej i długość jej połowy i podstawiasz
do wzoru okręgu.
21 kwi 18:27
asia:):
21 kwi 18:29
Ireneusz: Czego jeszcze nie wiesz?
21 kwi 18:31
asia:): LUDZIE NIE SZYSCY SA OGARNIECI Z MATY
21 kwi 18:34
asia:): CZY KTOS MOGLBY MI JE WYTLUMACZYC NORMALNIE? BLAGAM
21 kwi 18:40
Ireneusz: Ale powiedz dokładnie, której rzeczy nie potrafisz zrobić.
21 kwi 18:45
asia:): wszystkiego

serio funkcja liniowa to dla mnie tragedia
21 kwi 18:50
asia:): wszystkiego

serio funkcja liniowa to dla mnie tragedia
21 kwi 18:50
Maciuś: Cześć Asiu

z czym masz perelko problem?
21 kwi 18:53
asia:): 
ze wszystkim ze tak powiem
21 kwi 18:54
Maciuś: Mam super prosty sposob do zrobienia tego zadania . Trzeba troche wiecej czasu na mature troche
nie bardzo chociaz jak umiesz szybko i dokladnie liczyc juz ci pokazuje
21 kwi 18:56
asia:): dzia

bo tak sie sklada ze jestem tegoroczna maturzystka a zadania z funkcji liniowej

klapa
21 kwi 18:57
asia:): moze jestes z okolic sierpca

21 kwi 18:59
Maciuś:

x
2+y
2=z
2 ⇒
n
2+m
2=g
2 ⇒ z
2+g
2=q
2 jezeli zachodzi taka rownosc wlasnie udowodnilas jego
prostokatnosc
21 kwi 19:01
Maciuś: Jestem z podkarpacia
21 kwi 19:02
asia:): ooo dzia załapałam chyba
21 kwi 19:02
asia:): uuuu to nie te woj nawet

ha
21 kwi 19:03
Vax: Maciuś, czyli inaczej mówiąc twierdzenie odwrotne do twierdzenia Pitagorasa
21 kwi 19:03
Maciuś: tak
21 kwi 19:04
asia:): szkoda

he
21 kwi 19:04
Maciuś: asiu nawiasem mowiac to troche malo czasu masz do matury

ja przygotowuje sie od okolo 3
miesiecy i wiele jeszcze nei wiem
21 kwi 19:05
asia:): ale ja sie nie porywam na rozszerzona pewnie jak ty
21 kwi 19:06
Maciuś: nie ja tylko podstawa

na moich studiach wlicza sie 0.6 za podstawe a 1pkt za roz.
Ukierunkowalem sie pod katem podstawyzeby na 90+ napisac bo rozszerzonej nie dalbym rady na
60% jestem tego pewny
21 kwi 19:08
Ireneusz:

Może łatwiej będzie Ci z rysunku.
Widać, że kat prosty jest przy wierzchołku A. Wiec liczysz współczynniki kierunkowe prostych
(a) przechodzących przez punkty AB i AC. Zgodnie ze wzorem, który Ci wyżej podałem będzie
| | −8−0 | | 8 | | 2 | |
aAC= |
| =− |
| =− |
| |
| | 12−0 | | 12 | | 3 | |
Proste s prostopadłe, gdy a
1*a
2=−1
| 3 | | 2 | |
| *− |
| =−1 −> Więc proste są prostopadłe |
| 2 | | 3 | |
Skoro wiesz, ze środek okręgu leży na środku przeciwprostokątnej trójkąta to liczysz środek
tego boku.
| | 12+4 | | −8+6 | |
S=( |
| , |
| )=(8,−1) |
| | 2 | | 2 | |
Teraz do wzoru okręgu potrzebujesz promień, czyli długość połowy przeciwprostokątnej:
| | 1 | |
0.5|BC|= |
| *√82+(−14)2=√65 |
| | 2 | |
Piszesz równanie okręgu:
(x−8)
2+(y+1)
2=65
21 kwi 19:08
asia:): omg

prosze Cie nie załamuj mnie hehe nigdy nie bylam umyslem scislym

jestem humanistka
niestety
21 kwi 19:09
Vax: Asia, przynajmniej spróbuj to przeanalizować, nie jest to aż tak skomplikowane, tylko musisz po
kolei popatrzeć, co się skąd bierze
21 kwi 19:10
Maciuś: wiedzialem ze nei zczai ja tam mam z fizyka

wkrecilem sobie ze nie do przeskoczenia i juz a
zadania proste sa z fizyki jak ch..
21 kwi 19:11
asia:): do Irek.. dzieki wieklie

twoj sposob najlepiej zrozumialam
21 kwi 19:11
Ireneusz: Polecam się na przyszłość Asiu

To jest najłatwiejszy sposób rozwiązywania takich zadań
21 kwi 19:13
asia:): 
Macius hehe
21 kwi 19:13
asia:): dzieki wielkie jeszcze raz
21 kwi 19:13
Ewelina: Macius pomozesz mi
21 kwi 19:17
Maciuś: w czym słońce?
21 kwi 19:26