matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równania
Mateusz:
x+1/4x=1/x−1 Proszę o pomoc przy tym równaniu.
21 kwi 12:44
M:
18 mar 19:57
Krzysiek:
x+1
1
=
4x
x−1
x≠0 i x≠1 4x=(x+1)(x−1) 4x=x
2
−1 −x
2
+4x+1=0 x
2
−4x−1=0 (x−2)
2
−4−1=0 (x−2)
2
−5=0 ((x−2+
√
5
)(x−2−
√
5
)=0 x=2−
√
5
lub x=2+
√
5
18 mar 21:34