Oblicz.Jak to rozwiązać? Wie ktoś?
Marek: √22+12√2−√22−12√2
21 kwi 12:24
ICSP: 22 + 12√2 = (3√2 + 2)2
22 − 12√2 = (3√2 − 2)2
√a2 = |a| to powinno ci pomóc.
21 kwi 12:28
Vax: 22 ± 12√2 = (2±3√2)2
21 kwi 12:28
Marek: Wielkie dzięki
21 kwi 12:30
Marek: A sprawdził ktoś jaki powinien wyjś wynik? Bo mi wyszło 2
21 kwi 12:55
ICSP: 4
21 kwi 13:06
Vax: Oba wyniki są złe.
√(2+3√2)2+√(2−3√2)2 = |2+3√2|+|2−3√2| = 2+3√2−2+3√2 = 6√2
Pozdrawiam.
21 kwi 13:09
ICSP: mój wynik jest zły
21 kwi 13:12
Vax: Tak, nie zastosowałeś się do tego, co sam napisałeś: √a2 = |a|, przecież 2−3√2 < 0 czyli
|2−3√2| = 3√2−2.
Pozdrawiam.
21 kwi 13:13
21 kwi 13:16
21 kwi 13:17
ICSP: TO powiedz mi jaki jest znak między pierwiastkami?
21 kwi 13:18
Vax: W porządku, czyli wychodzi 4, źle przepisałem przykład i nawet tego nie sprawdzałem
21 kwi 13:20
ICSP: Zadania tego typu zawsze prowadzą do wyniku całkowitego
21 kwi 13:23