Twierdzenie sinusów i cosinusów.
Sylwia: | | 2√2 | |
W trójkącie ostrokątnym dane są: a=2cm, b=1cm, sinα= |
| . Oblicz c. |
| | 3 | |
21 kwi 19:32
Sylwia: Poproszę z rysunkiem jeśli można
21 kwi 19:32
Maciuś:
2√23=
1c i na krzyż
21 kwi 19:37
Sylwia: źle
21 kwi 19:45
Maciuś:
2c=
2√23
21 kwi 19:48
Maciuś: szybko robilem , pomylilem a z b sorki
21 kwi 19:48
;): W trójkącie ostrokątnym a Ty rysujesz prostokątny
21 kwi 19:49
;): Zauważ że tu trzeba skorzystać z tw sinusów lub cosinusów
21 kwi 19:49
;): Sylwia a masz podane gdzie ten kąt α leży?
21 kwi 19:52
Ajtek: α najprawdopodobniej naprzeciw boku a.
21 kwi 20:08
Sylwia: | | 1+2√7 | |
Powinno wyjść |
| cm. Pomoże ktoś z tym? |
| | 3 | |
21 kwi 20:50