proszę pomocy!!
justyna ...: oblicz energię fotonu ,którego długość fali wynosi 380nm.Porównaj otrzymany wynik z energią
elektronu ,która porusza sie z prędkością 270 000km/s
21 kwi 14:05
Atola: E
f=hf h−stała Plancka f−częstotliwość fali
| | h*c | |
Ef= |
| c−prędkośc światła(3*108 m/s)
|
| | λ | |
wystarczy podstawić do wzoru powyżej
energię elektronu oblicz ze wzoru:(relatywistycznie ponieważ prędkość jest porównywalna z
prędkością światła)
E=E
c−E
0=mc
2−m
0c
2=c
2(m
0*γ−m
o) γ−poprawka relatywistyczna m
0−masa spoczynkowa
elektronu podana w tablicach
21 kwi 20:56