| 3 | ||
wyznacz a dla którego ciąg geometryczny jest malejący an= ( | )n wie ktos jak zrobć ![]() | |
| 2−a |
| 3 | ||
a2=( | )2 | |
| 2−a |
| 3 | ||
a1=( | ) | |
| 2−a |
| 3 | 3 | |||
q=( | )2/( | ) | ||
| 2−a | 2−a |
| 3 | ||
q=( | ) | |
| 2−a |
.
| 3 | ||
( | )>0 <=> 2−a>0 −−> a<2 | |
| 2−a |
| 3 | ||
0<( | )<1 | |
| 2−a |
| 3 | ||
( | )>0 (już obliczyliśmy a<2) | |
| 2−a |
| 3 | ||
( | )<1 | |
| 2−a |
| 3 | 2−a | |||
( | )−( | )<0 | ||
| 2−a | 2−a |
| 3−2+a | ||
( | )<0 | |
| 2−a |
| a+1 | ||
( | )<0 <=> a+1<0 −−> a<−1 | |
| 2−a |
| 3 | ||
( | )<0 <=> 2−a<0 −−> a>2 | |
| 2−a |
| 3 | ||
( | )>0 <==> 2−a>0 −−> a<2 | |
| 2−a |
pozdrawiam.