matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trójkąt
karolcia:
W trójkącie ABC, |AB|=15cm, poprowadzono odcinek DE równoległy do boku AB. Pole trójkąta DEC jest równe 12cm2, a pole trapezu ABED 13cm2. Oblicz: a)długość odcinka DE b)|CE|
EB|
21 kwi 16:22
Mordo:
a) P
ΔABC
= 12+13 = 25
P
ΔDEC
12
=
P
ΔABC
25
12
k
2
=
25
2
√
3
k=
5
2
√
3
|DE| = k * |AB| =
* 15 = 6
√
3
5
21 kwi 17:56