wskaz nierownosc
Piotr:

Wskaz nierownosc , ktora opisuje przedzial zaznaczony na osi liczbowej
21 kwi 11:37
ICSP: 5+1 = 6
6/2 = 3
|x+2| < 3
21 kwi 11:41
Artur: |x+2|< 3 jeśli −5 i 1 nie należą
albo
|x+2|≤3 jesli −5 i 1 ma należeć
21 kwi 11:42
Piotr: ok , powidz mi tylko skąd wiedziales ze wyjdzie tak
|x+2| < 3 ? Zawsze mam z tym problem ....
Tj zadanie z arkusza maturalnego przy ktorym mam odp |x−2| < 3 .
21 kwi 11:46
Piotr: Nie długo maturka i chce sobie po przypominać co nieco
21 kwi 11:47
Artur: to co jest odjęte od x w wartości bezwzględnej jest średnia arytmetyczną skrajnych wartości
| | −5+1 | |
dlatego ICSP liczył ze |
| = −2 |x −a| |x−(−2)| = |x+2| |
| | 2 | |
Jeśli Ramiona nierówności idą do siebie znak ≤ jesli od siebie ≥
a 3 to z własności wart. bez. jak przeniesiesz na drugą strone dwójke będzie x<1 i drugi
przypadek x>−5 (bo odwracasz znak i zmieniasz 3 na −3)
21 kwi 11:52
Artur: > < jeśli miejsca zerowe mają nie należeć i
≤ ≥ jeśli mają,
21 kwi 11:53
Piotr: Rozumiem te znaczki < > ale nie rozumiem dlaczego w wart. bez. znalazła się 2 ...
3 też można łatwo znaleść bo liczba −2 jest liczbą srodkowa i od niej do liczby −5 jak i 1
odl.
wynosi 3 .
21 kwi 12:03
Piotr: chodzi o tą wartość bezwzględną :
|−5+2| = |−3| = 3
|1+2| = |3| = 3
21 kwi 12:05