maturalne prosze o pomoc!
ewa: Wyznacz liczbę rozwiązań równania a2 + ||x+1| −1| =1 w zależności od parametru a.
21 kwi 21:14
Atola: nie jestem pewna czy dobrze to rozwiązałąm, ale jak dla mnie to najłatwiej by to było z wykresu
odczytać
||x+1|−1|=1−a2
rysuję wykres funkcji y=||x+1|−1|
i odczytuję, że
dla 1−a2=0 i 1−a2>1 są dwa rozwiązania czyli dla a=−1 lub a=1 są dwa rozw.
i podobnie odczytując wychodzi, że
cztery rozwiązania są dla a∊(−1;1)
trzy rozw. dla a=0
brak rozw. dla a(−∞;−1)∪(1;+∞)
21 kwi 21:41
Atola: pomyliłąm się tylko
cztery rozwiązania dla a∊(−1;0)∪(0;1)
21 kwi 21:49
ewa: ta −1 pod wartoscia bezwgl przesuwa nam wykres w dół o 1?
21 kwi 21:50
TOmek: tak
21 kwi 21:53
ewa: narysowałam sobie ten wykres, ale nie rozumiem tego 1−a2 mam to narysować jako parabole? i tam
gdzie sie przetna beda rozwiązania? eh...nie rozumiem
21 kwi 21:53
ewa: rozumiem patrze na os oy chyba xD
21 kwi 21:55
Atola: ja biorę tak, ze 1−a
2=m, a m jest funkcją stałą y=m i wtedy w zależności od m są rózne ilosć
rozwiązań dla tej funkcji którą sobie narysowałaś
21 kwi 21:57
ewa: nie no nei zgadza mi sie może mi ktoś wytłumaczyć jak się sprawdza już te wyniki krok po
kroku?:( prooosze...
21 kwi 21:57
Atola: no patrzysz na OY
21 kwi 21:57
Atola: nie umiem za bardzo tego wytlumaczyc chyba
21 kwi 21:58
Atola: ogólnie to moglby ktoś powiedzieć czy ja to dobrze rozwiązałam to wtedy bym mogła tłumaczyć xDD
21 kwi 21:59
ewa: boo nei rozumiem jednego ja na swoim rysunku widze ze 4 rozw sa tylkow przedziale (od 0,1)
21 kwi 21:59
ewa: ale i tak mi rozjaśniło to już cos bo ja wczesniej sie mordowałam liczac to algebraicznie
rozbijajac na 4 przypadki z ta wart bezwgledna i wgole pozniej nie wiedzialam co z tymi
wynikami mam zrobic
21 kwi 22:00
Atola: tzn mi wyszły cztery dla takiego jak napisałąm wcześniej i jeszcze specjalnie sprawdziłam to
podstawiając a=−1/2 do równania i wyszły cztery
21 kwi 22:03
ewa: po prostu widze ze u ciebie wykres a wlasciwie jej fa\ragment chyba znajduje sie pozniej ox u
mnei wszytsko jest nad nia odbite a wiem ze twoj wynik jest dobrze i teraz nie wiem czemu moj
wykres jest zly
21 kwi 22:05
ewa: i te cztery rozwiazania tez masz dobrze w sesnie ze przedział (−1,1) /{0} tak mam w
odpowiedziach jak ty wyliczyłas własnie
21 kwi 22:07
Atola: najlepiej narysuj sobie wykrej jeszcze raz od początku to wyłapiesz błąd może
21 kwi 22:09
ewa: wiem ze cie strasznie mecze ale wiem ze mam błąd w rysunku mogłabyś mi wytłumaczyć jeszcze ten
rysunek? xD bo najpierw narysowałam x+1 odbiłam i wszystko było nad osia ox potem przesunęłam
go w dol o 1 i potem odbiłam to co było pod osia żeby było nad osia
21 kwi 22:11
Atola: a rysowałąś wykres jakiej funkcji? bo ja rysowałam y=||x+1|−1| a mi się wydaje, ze Ty
rysowalaś
y=||x+1|−1|−1 i w ogóle to za duzo razy odbijasz chyba
21 kwi 22:15
ewa: no własnie chcialam narysowac wykres ten dobry alee kurcze odbijam dwa raxy bo najpierw po
narysowaniu x+1 a potem jak to odbite przesune w dol o 1 to wtedy wlasnie odbijam ten drugi
raz no i w efekcie wszytsko jest nad osia ox do dupy....
21 kwi 22:17
Atola: bo wszystko musi być nad OX tylko dwa punkty leżą na osi OX − x=−2 i x=0
21 kwi 22:18
ewa: no to tym bardziej nei rozumiem skad przedzial z −1 w tych 4 rozwiazaniach skoro rysunek ok
21 kwi 22:20
Atola: bo dla 1−a2>0 i 1−a2<1 są 4 rozw.
21 kwi 22:22
ewa: dziękuje! to jest to już rozumiem

jestem wdzięczna

bo zawsze w tych zadaniach robię błąd i
teraz w końcu zrozumiałam dziękuje za cierpliwość!
21 kwi 22:24
Atola: nie ma za co
21 kwi 22:24