z
asia:

Dane są długości boków BC = 6 AC = 4 trójka˛ta prostokątnego ABC o kącie ostrym β.
a) sin β=2/3
b) sin β=
2√1313
ktora odpowiedz jest prawidlowa?, dlaczego? moglby ktos wytlumaczyc?
21 kwi 15:46
Ratox: Czym jest sinus danego kąta? Jest to stosunek długosci przyprostokątnej będącej naprzeciwko
danego kąta do przeciwprostokątnej.
Pierwsze musimy policzyć przeciwprostokątną: 6
2 + 4
2 = x
2
36 + 16 = x
2
52 = x
2/ sqrt, x > 0
x =
√52
√52 = 2
√13
| | 4 | |
sinβ = |
| a to po przeliczeniu daje odpowiedź b  |
| | 2√13 | |
21 kwi 15:50
asia: ok, kurcze, ja sobie zle 62+42poczyliczylam....
a to zadanko?
Kat wpisany w okrag o promieniu r=9 ma miare 20 stopni.Jaka jest dlugosc luku na ktorym oparty
jest ten kat?
wychodzi mi inaczej niz w odpowiedziach, mianowicie π
a w odpowiedziach jest 2π
21 kwi 15:59
asia: 
?
21 kwi 16:05
Ajtek: A liczysz z kąta wpisanego czy ze środkowego
21 kwi 16:11
asia: Jesli log52=a i loga510=b to liczba log52+loga510 jest równa:
a) 2a+1
b)5a+5b
c)2a+2
d)a2+5
czy moze ktos mi to wyltumaczyc?
21 kwi 16:15
asia: ciagle wychodzi π ...
21 kwi 16:16
Grześ1992: log5(2*2*5)=log54+log55=log54+1=log522+1=2log52+1=2a+1
21 kwi 16:23
Ajtek: asia pokaż jakie robisz obliczenia

. Mi wyszło 2π
21 kwi 16:28
asia: grzes, moglbys to bardziej wytlumaczyc,
ok 1 pi wychodzi,
lub ktos inny, bo dalej nie orzumie tego z logarytmami
21 kwi 16:38
Ajtek: Zacznijcie liczyć z kąta środkowego, nie z wpisanego
21 kwi 16:39
Grześ1992: co tu tlumaczyc wlasnosci na logarytmach...wez sobie sciagnij tablice maturalne i sa wzory

(jezeli jest dodawanie logarytmow o tych samych podstawach to jest to logarytm o tej samej
podstawie a liczba logarytmowana sa te dwie liczby przez siebie pomnozone.)
21 kwi 16:42
Grześ1992: ....beda te dwie liczby przez siebie pomnozone)
21 kwi 16:43