proste i okręgi
Aniaa: Znajdź równanie prostej, względem której okręgi o podanych równaniach są symetryczne:
(x−5)2 + (y−1)2 = 2, (x+9)2 + (y−1)2 = 2.
21 kwi 17:54
ICSP: 1. Znajdź środki tych okręgów.
2. Policz równanie prostej przechodzącej przez te środki
3. Policz środek odcinka między tymi środkami
4. Policz równanie prostej prostopadłej do prostej policzonej w podpunkcie 2 i przechodzącej
rpzez środek wyznaczony w podpunkcie 3
5. Podziękuj ładnie.
21 kwi 18:01
Mordo: Punkt środków okręgów na osi y jest taka sama w obu okręgach, to samo jest z promieniem, więc
musisz policzyć środek pomiędzy punktami x1 = 5 i x2 = −9, i prosta równoległa do osi y
przechodząca przez ten punkt środkowy.
21 kwi 18:01
Mordo: @ICSP Zawsze mnie wyprzedzisz

!
21 kwi 18:02